Navod pro zacatecniky

26.02.2014 09:25

Khergit Khanate - Návod pro začátečníky


Nejdříve si popíšeme, co jsou Khergiti jako národ zač.
Základní charakteristika 
Khergiti jsou národ žijící převážně na stepi. Podle toho se také utvořila jejich vojenská síla. Téměř všichni Khergitští válečníci používají koně a luky – to jsou jejich největší přátelé. 
Vojenské výhody a nevýhody 
Na bitevním poli mají Khergitští bojovníci oproti ostatním národům velkou výhodu. Všichni Khergitští válečníci jsou totiž na koních, což znamená, že jestliže se „Tatarská“ armáda setká s cizí armádou naplněnou převážně nebo zcela pěšáky, nemají šanci, i když je pěšáků mnohem více – rychlí koně je roznesou na kopytech, Khergitské šavle a kopí se ze sedla lehce zabodnou do srdcí nepřátel a pokud se přece jen nepřátelé pokusí zvrátit bitvu silnějším odporem, khergitští jezdci je snadno odstřelí zdálky svými přesnými luky a ostrými šípy. Trochu větší problémy nastanou, je-li jezdec shozen z koně. Většinou následuje krutý konec válečníka, protože khergiti se převážně spoléhají na heslo „rychlost je nejlepší obrana“. Což ale na druhou stranu neznamená, že by khergiti neuměli bojovat i „nasuchu“, tedy bez svého nejlepšího přítele, koně. I bez pevného sedla a koňské hřívy jsou to nebojácní válečníci, schopni za svého vůdce položit život. Další problém, který už docela jasně vyplývá z toho předchozího, je dobývání hradu výhradně khergitskými válečníky. Elitní Khergitští Lanceři (tedy elitní jízdní kopiníci) sice neútočí tak špatně, ale nejsou tolik obrnění jako Swadianští Rytíři a podobné extra těžké jednotky. Docela těžce tedy pronikají na samotné hradby, zvlášť když se jim do cesty postaví zástup rytířů podporovaný ustavičnou palbou z kuší. Pak na Khergity není moc spoleh, rychle Vám popadají a Vy musíte učinit rozhodný manévr, tedy buď útěk, nebo ještě lépe manévr „plnou parou vpřed“. Mnohdy se ale provádí velice těžce, zvlášť když zůstanete sami uprostřed davu nepřátel. Elitní Khergitští jízdní lučištníci Vám potom taky moc nepomohou, ti většinou zůstávají pod hradbami s jejich lukem a pár šípy, kde je dříve či později nepřátelští střelci dostanou. Něco jiného je ale obrana Khergitských hradů. Zde Vám zase budou kvalitní lučištníci velmi pomáhat, budou takovým „sítem“ - na hradby se pod jejich rychlou palbou dostane jen pár těžkých nepřátel, které nebude velký problém odrazit. Aspoň tedy pokud těch těžkých nepřátel nebude opravdu hodně a pokud vašim střelcům nedojde munice, pak by se na řadu dostal krizový plán pracovně nazvaný „evakuace“. 

Z tohoto textu o Khergitském vojenství tedy vyplývá, že lepší jízdu než tu Khergitskou jen těžce naleznete, ale pokud chcete těžké chlapíky, kteří se vozí na obrněných popelnicích (=> koních, obalených plechem a jinými zbytky z kovo-šrotu) a kteří se hodí jak na dlouhé bitvy, tak na ještě delší obléhání, na Khergity nešahejte a hru zkuste hrát za někoho jiného. Khergitská step totiž žije svým vlastním životem, tvoří samostatný článek hry, a kdo jí neporozumí, nemá tam co dělat. 
Khergiti se tedy podle mého uvážení hodí pro možná trochu nebo aspoň trošku zkušenější hráče, kteří ví, k čemu se kůn hodí a kde jen překáží, a také pro ty, kteří umí dobře střílet z luku za jízdy. To je totiž umění, které se Vám bude opravdu hodit (i když to platí vlastně pro jakýkoli národ, ale pro Khergity obzvlášť) a mnohokrát svému luku poděkujete, že Vám zachránil život. Mnoho lidí říká, že lukem za jízdy nic netrefíte, já ale tvrdím opak. 

Výběr zbraní 

Pokud chcete za Khergity hrát efektivně, výběr zbraní by měl být podle mě následující: luk, šípy – ty nám zaberou dvě políčka, ale rozhodně se vyplatí. Poté je to na Vás – osobně bych vybral šavli/meč nebo prostě jednoruční zbraň (šavli proto, že to jednoduše ke Khergitům ladí :) ) a štít. Nebo jednoruční zbraň a kopí/dřevec a na obléhání místo kopí štít, ale poznáte, že beze štítu to i při bitvách proti pouštním banditům moc nepůjde. Ti totiž moc rádi používájí luky, takže bych spíš vybral tu první variantu (meč, štít, luk, šípy). Co se štítů týče, nevybíral bych ani tak podle kvality, jako podle velikosti. Větší, i když ne tak odolný štít rozhodně při bitvách proti jízdním lučištníkům využijete lépe, než malý, ale zase kvalitní štít. Větším štítem totiž zachytíte více šípů. No prostě, vyzkoušejte, však uvidíte, jak se Vám co vyplatí. Vaše výbava by se taky mohla teoreticky změnit podle toho, proti komu budete zrovna bojovat a v jakém prostředí to bude, ale to už jsou jen takové maličkosti. 

Khergitší vojáci 

Zde ještě ve zkratce popíšu Khergitské vojáky a jejich výbavu (mé osobní překlady názvu jednotek se nerovnají těm oficiálním, protože jsem neměl čas je zjišťovat): 

1) Khertgitský člen kmenu (Khergit Tribesman) 
První vývojový stupeň, používají mnohdy tupé zbraně či různé vidle a kamení, platí prostě to, co u ostatních národů, až na jednu dost podstatnou vyjímku – Khergitský Tribesman už má většinou vlastního koně (asi tak v 65%) 

2) Khergitský rváč (Khergit Skirmisher) 
Docela velký vývojový skok, všichni už mají koně a většinou i luky, kterými se občas i strefí. Používají i starší kopí a zrezlé šavle. Je to prostě lehká jízda, vhodná na přepady nebo dorážení nepřátelské lehké pěchoty. Při střetu proti těžké jízdě nemají moc šancí. 

3) Khergitský jezdec (Khergit Horseman) 
Konečně více použitelná jízda, oblečená v lehčí brnění a používající kvalitnější zbraně. Schopná konkurovat střední a těžké pěchotě, ale proti kvalitním kopiníkům se moc nevyplácí. Používají už docela dobré luky, ale stejně se více uplatní jako normální jízda než jako střelecká jízda. 

Teď nastane první a jediné dělení vývojového stromu – musíte se rozhodnout jestli se Vám bude více hodit Khergitský kopiník (Khergit Lancer) nebo Khergitský jízdní lukostřelec (Khergit horse archer) a posléze Zkušený khergitský jízdní lukostřelec (Khergit veteran horse archer). Napřed si popíšeme kopiníka: 

4) Khergitský kopiník (Khergit Lancer) 
Tohle je ta elita, bez které se neobejdete. Těžce oděn, dokáže velice snadno rozrazit zástup lehké pěchoty, lehce zástup středně těžké pěchoty a občas i zástup těžkých rytířů. Používají kopí, šavle a štíty, luky většinou nechávají na starost ostatním. Je to nejlepší Khergitská jednotka na dobývání hradů a měst, což ale neznamená, že to zvládá na jedničku. Prostě – nejlepší uplatnění najde na rozlehlých pláních a polích a ne na hradbách. Když se Vám ale naskytne možnost vytrénovat je, berte všemi deseti, ale něco určitě nechte i na..... 

5) Khergitský jízdní lukostřelec 

Při rozhodnování, koho z Khergitského jezdce vytrénovat (jestli kopiníka nebo jízdního lučištníka) bych asi 60% dával na kopiníka, zvlášť, pokud často dobýváte hrady. Ale to neznamená, že by Khergitský jízdní lukostřelec byla nějaká nula, to vůbec ne. Používá více méně kvalitní Khergitské luky a lepší šípy, na blízký kontakt už je to ale horší. Většinou radši jezdí kolem bitevního boje a střílí do davu nepřátel, kteří ho nemůžou dohonit, než aby se zapojoval do bitvy. To je sice výhoda, ale když ho už potřebujete dostat do centra bitvy (třeba když Vám popadá většina jizdních kopiníků, což se velmi často stává právě u obléhání), zdráhá se a vy ho musíte docela dlouho prosit přes rozkazové menu. Každopádně, ani potom se v bitvě neztratí, ale elita je elita. A ta elita právě přichází... 

6) Zkušený khergitský jízdní lukostřelec 

Střelba z luku za jízdy je velmi těžká věc, ale tihle chlapíci se to naučili naprosto perfektně. Jejich přesnost mě mnohdy ohromila a taky mi docela často zachránila kůži. Kvalitní luky, Khergitské šípy + nějaká ta šavle na boj z blízka – tihle jízdní lučišníci budou doplňovat jízdní kopiníky a společně budou mnohdy ozdobou bitvy. Brnění sice nemají nejsilnější, za to koně mají docela slušné (většinou coursery) a kuráž jim taky nechybí. Při obléhání dokáží sestřelit hodně nepřátel (tedy pokud je nepřítel nesestřelí dřív) a celkově se Vám budou hodit. Stále ale v armádě mějte o něco vyšší počet kopiníků než jízdních střelců, vyplatí se to ;) 

Tak, to je asi o Khergitech vše, co jsem chtěl říci. Snad Vám ty dvě a půl stránky plné keců budou k něčemu dobré a občas Vám i možná pomohou. Jakékoli otázky můžete posílat 
na ICQ  317283983 (Svoza). Jakýkoli feedback bude brán pozitivně ;) 
 

 

Swadiané

 

Swadiané jsou mocným národem, jež přináší dobré střelce z kuší a kavalérii, stejně jako silnou pěchotu. 

Rozdíl mezi Swadiany a Vaegirany jsou pouze kosmetické, každý má svojí individuální sílu (Vaegirští střelci 
jsou rychlejší než Swadianští ostrostřelci) a taktéž svoje slabosti, které je činí vyváženými. 

Bitevní strategie 
Jako jedna z původních ras, mají Swadiané mnohem propracovanější vývojový strom jednotek než ostatní národy, 
jiný než Vaegirané. Swadiané se mohou pochlubit přesnými kušníky a odolnými rytíři, ale správně vyvážená 
variabilní parta je opravdový klíč k vítězství. 

Boj proti pěchotě 
Jestliže používate málo vyvynutou partu, pak je nejlepší držet vaší střelné jednotky blízko vašich běžných 
vojáku dokud nedojde munice. Rozdělení a dobíjení je další krok. Jezdectvo na vyšším levelu mohou čekat mezi 
ostrostřelci dokud nepřítel nezačne opětovat palbu. Rozprostřete jízdu a dobíjejte k vyhnutí střelbě. 

Ačkoliv dobíjení s rytíři funguje obvykle dobře, použití střeleckých jednotek může minimalizovat ztráty

 

Národy ve hře

 

Swadiané(Swadians) 

Vaegirané(Vaegirs) 

Tataři(Khergits) 

Nordové(Nords) 

Rhodokové(Rhodoks) 

Neutrální(Neutrals)

Kontakt

Mount a blade warband kinghts.domca@email.cz